Güneş ile Kıble Tayini

Kıble yönünüzü tespit için güneşten yararlanabilirsiniz. Açık havalarda güneşin durumundan hareketle kıble yönünüzü bulmak için şu yöntemleri kullanabilir ve yaklaşık olarak kıble yönünüzü tayin edebilirsiniz. Güneşin yardımıyla yön ve kıble cihetini belirleyebileceğimiz yöntemler şunlardır:
1-) Güneşin Konumuna Göre Yön Tayini
güneş ile kıble tayiniGüneşin doğuş-batış tarafını dikkate almak suretiyle yön ve dolayısıyla kıble tespitinde bulunabiliriz. Sabah güneşin doğduğu yöne doğru yüzümüzü döndüğümüzde; önümüz doğu, arkamız batı, sağımız güney ve solumuz kuzey olacaktır. (Veya güneşin doğduğu tarafa sağ kolumuzu uzattığımız zaman sol kolumuz batı, önümüz kuzey ve arkamız güney olmuş olacaktır.) Buradan hareketle, ülkemizin (Türkiye) doğu bölgeleri için güney, batı bölgeleri için ise hafif güneydoğu yönü kıble yönü olarak kabul edilebilir.
2-) Çubuk ile Yön Tayini
çubuk ile kıble tayiniParlak ve güneşli bir günde, çubuk yardımıyla da kolayca ana yönleri bulup, kıble yönümüzü tespit edebiliriz. Yarım yahut bir metrelik bir çubuk (veya düz dal parçasını) yere dikeriz. Çubuğun o anki gölgesinin sonlandığı yer taş vb. ile işaretlenir. Yaklaşık olarak 20 dakika veya yarım saat beklenir. Zamanla gölge hareket ettiğinden bu süre sonunda başka bir taşla sopa gölgesinin ucu işaretlenir. Birinci taş/işareti sol ve ikinci taş/işareti sağ tarafınıza aldığınızda yüzünüz kuzey, arka tarafınız güneye bakacaktır. Veya birinci taşa sol, ikinci taşa sağ ayağınızı yerleştirirseniz önünüz kuzey, arkanız güney yönüne işaret edecektir.
Yine çubuk kullanılarak şu şekilde de yön tespitinde bulunabilirsiniz: Güneşin tam tepede olduğu öğle vakti, çubuğun gölgesi en kısa boydadır. Tam öğle vaktinde çubuğun en kısa olduğu anı yakalayın. Tam öğle vakti çubuğun gölgesi kuzeyi göstermektedir. Buradan hareketle tersi yön güney olmaktadır.
3-) Kadranlı (Analog) Kol Saati ile Yön Tayini
kol saati ile kıble tayiniKadranlı (analog) saatler yardımıyla da yön ve dolayısıyla kıble yönünü kestirebiliriz. Bilindiği üzere kol saatlerinde kısa olan ve saati gösteren ibre akrep, uzun olan belirteç ise yelkovan olarak isimlendirilir. Öncelikle kol saatinizin akrebini güneşi işaret edecek şekilde konumlandırın. (Bunu bir çubuğu yere dikerek onun gölgesi ile akrebi çakıştırmak suretiyle de yapabilirsiniz.) Kol saatinizin akrebi ile 12 rakamı arasındaki açı ortayı (akrep ile 12'yi ortalayan hat) güneyi gösterecektir.
Mesela örnek resimde saat 3'e 10 vardır. (Hatırlatma: Buradaki yelkovan bu işlem için kesinlikle kullanılmayacaktır.) Saatin 3'ü gösteren akrebi güneşe hizalanır. Güneşe sabitlenen 3 ile her durumda saatin en tepesindeki 12'yi ortadan ikiye bölen hat güneyi gösterir. Günümüzde dijital saat çok kullanıldığı için bu yöntem onlar için uygulanmaz diyemeyiz. Şöyle ki, dijital saat veya cep telefonundan aldığınız saati bir kağıda (yahut toprağa) çizdiğiniz saate uygulayarak da bu işlemi yapabilirsiniz. Ülkemiz için güney veya batı bölgelerinde hafif güney doğu yönü bize kıble yönünü verecektir.
ÖNEMLİ NOT: Vermiş olduğumuz bu 3 yöntem de özelde ülkemiz (Türkiye) geneli itibarıyla da kuzey yarımküre ülkeleri için geçerlidir. Güney yarımkürede yöntemler aynı fakat kuzeyler güney şeklinde tersi olacaktır.
4-) Kıble Saati ile Kıble Tayini
kıble saati ile kıble tayiniGüneşin günün belli bir saatindeki konumuna göre bulunan; Müslümanlar tarafından pek bilinmeyen/uygulanmayan ve fakat bir o kadar güvenilir olan bir başka kıble bulma yöntemini de açıklayalım. Bilindiği üzere namaz vakitli takvimlerde her şehir için namaz vakitleri çizelgesinin sonuna Kıble Saati ilave edilir. Bu bazı takvimlerde Kıble veya Kıble S. şeklinde de gösterilebilir. Şehrinizin kıble saati vaktinde yüzünüzü güneşe dönerseniz aynı zamanda kıble cihetine yönelmiş olursunuz.

Yorumlar Yap

Yorumlar (3)

Up